Oogst je Kracht

Persoonlijke verhaal over wat de herfst met mij heeft gedaan.

Zoals je misschien wel weet staat onze herfstwandeling in het teken van de energie van de herfst. Het oogsten van je kracht en het loslaten van wat je niet meer nodig hebt.

Deze herfst is voor mij echt bijzonder geweest. Ik wilde zeggen dat ik ‘heel bewust’ met mijn proces ben bezig geweest maar eerlijk gezegd kan ik vaak achteraf pas goed plaatsen wat er bij mij allemaal gebeurd is. Deze herfst ben ik zo in tune geweest met de energie van het seizoen dat ik soms echt met verbazing terug kijk.

Zo ben ik deze herfst gestart met een flinke ballast, voor mij, los te laten. Mijn baan bij de overheid. Begrijp me niet verkeerd, ik heb aan veel mooie projecten mogen werken maar uiteindelijk kon ik, op deze plek, niet voldoen aan een van mijn grotere behoeften; op een diepere laag in contact zijn met anderen en mezelf. Puur stoppen met een baan betekent niet alleen dat de werkzaamheden stoppen. Ik zette mijn financiële zekerheid en weekstructuur ook stop. En, het lastigste; het dagelijks zien, spreken en samenzijn met mijn collega’s. Mijn team waar ik zo van heb genoten, waar ik mezelf mocht zijn en zoveel heb geleerd over samenwerking in een zelfsturend team en álles wat daarbij komt kijken. Spannend, lastig en eng.

Tijdens mijn Biodanza-avonden, waar Rianne ook altijd naar toe gaat, ben ik dit afscheidproces aangegaan. Al dansend ben ik door deze spanning gegaan en heb ik symbolisch deze fijne jaren met mijn collega’s mogen loslaten. (En natuurlijk met een goed afscheidsfeest!)

Door te stoppen met mijn baan bij de overheid maakte ik meer tijd en ruimte om te doen wat ik echt wilde; de Seizoenswandelingen samen met de stress en burn-out coaching en de ceremonies die ik geef.
Het leek wel of anderen net zo hadden gewacht op dit moment als ikzelf.
De aanvragen en contactverzoeken knalden binnen. Ik kon mijn ogen en oren niet geloven. Ik was het vergeten, maar inderdaad; wanneer je kiest voor waar je echt voor staat en echt in gelooft… 

Het was tijd om al die kleine zaadjes die ik de afgelopen jaren had gezaaid,  te gaan oogsten. Ook, of juist, binnen in mezelf. Het was tijd om oude overtuigingen zoals ‘Ik kan het niet’, ‘Ik durf het niet’, ‘Ik weet het niet’ (je kent ze wel, – of misschien ook niet) te gaan loslaten. Om mijn stem te laten horen, letterlijk en figuurlijk. Om echt te gaan staan voor wie ik ben.
Gelukkig hoefde ik dit niet alleen te doen. Naast dat ik veel steun kreeg van mijn vriendin, vrienden en familie heb ik ook veel gehad aan mijn Reiki- cursusdagen, waar ik deze overtuigingen onder ogen ‘moest’ komen en los mócht laten.

Mijn grootste steun was in de natuur zijn. Dankzij de Seizoenswandelingen en door Rianne’s doorzettingsvermogen, weer of geen weer, zin of geen zin. Ze motiveerde me steeds weer om er op uit te trekken. Door simpelweg goede regenkleding aan te trekken en gewoon de bossen in te gaan liet Rianne me zien dat mijn wereld veel groter is dan ik dacht. Dat door steeds kleine stapjes te zetten we steeds dichterbij onze bestemming komen.
De eenvoud van de natuur en het seizoen doet wat met mij, het zet mij ‘aan’. De vergankelijkheid; de bomen die hun blaadjes loslaten omdat ze niet meer nodig zijn aan de takken maar juist nodig zijn op de grond (om de wortels te beschermen tegen de kou). Hoe eenvoudig de natuur loslaat om plaats te maken voor iets nieuws. Jaar in, jaar uit. En als een boom dit kan, als de natuur dit kan… dan kan ik het ook. Ik ben immers onderdeel van dit alles.

Nu het einde van de herfst in zicht komt en we steeds meer richting de winter gaan word ik steeds nieuwsgieriger. Wat gaan die donkere, koude dagen mij brengen? Op dit moment staat er nog vrij weinig op de planning. Ik heb echt geen idee wat er gaat komen. Mijn hoofd neemt mij wel eens mee op hol. Oude overtuigingen en zorgen sluimeren nog steeds rond; ‘moet ik niet eens plannen gaan maken voor de winter?’ ‘Wat als…?’

En ook voel ik tegelijkertijd vertrouwen in mijn lichaam en in mijn buik en hoor ik een stem die zegt: ‘Komt wel goed, je mag zijn en staan voor wie je bent met alle facetten van jezelf.’

Liefs,

Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: