Verwondering

Dankzij Seizoenswandeling ben ik meer dan ooit bezig met de seizoenen. Ik voel daardoor veel meer wat er echt gebeurt, zowel bij mij, als in de natuur. Alsof ik opeens veel meer zie. En wat me deze lente dus nóg meer dan ooit opvalt, is hoeveel soorten groen er zijn, en hoe prachtig die groene tinten er uitzien op een zonnige lentedag. En dan de geweldige bloesem die deze weken aan de bomen te zien is.

Regelmatig kan ik niet voorkomen dat ik op de fiets opeens een grote glimlach op mijn gezicht heb, om alle mooie lentekleuren die ik zie, of omdat ik weer iets nieuws zie verschijnen dat er een dag daarvoor nog niet was.

Maar naast Seizoenswandeling geeft ook mijn opleiding me een veel diepere verbinding met de natuur. Ik ben regelmatig dagen achter elkaar buiten en leer hoe geweldig de natuur in elkaar zit en wat voor een onuitputtelijke bron aan informatie het eigenlijk is. Dat heeft me echt geleerd om met een hele speelse blik te kijken, eigenlijk naar letterlijk alles wat ik zie.

Elk stukje natuur zie ik nu anders, veel gedetailleerder denk ik. Bij een boom kijk ik naar de vorm van de boom zelf, de groei, de bladeren, de takken en de schors. Ik zie wat er omheen groeit. En ik ben nog lang niet op het punt dat ik precies weet wat dat allemaal betekent, maar alleen al merken dat die dingen me opvallen, dat ik ze registreer en me er iets bij afvraag, maakt het zo’n leuk leerproces.

En omdat er overal natuur is, kan ik dat leermoment overal pakken. Op het eerste gezicht lijkt een stuk modder niet meer dan dat, tot ik een dierenspoor ontdek, en me dan begin in te beelden wat voor dier dat is geweest, hoe het daar langs is gelopen en probeer ik me te bedenken wat ik allemaal al van dat dier weet. Vaak eindigt het op Google omdat ik me iets afvraag en steeds ben ik weer verwonderd om de nieuwe dingen die ik leer.

Deze verwonderende manier van naar de wereld en naar het leven kijken is denk ik een belangrijk aspect van waarom het leven zo leuk en fascinerend kan zijn. En bij mij is dat in dit geval met de natuur, maar ik probeer dit eigenlijk met alles wel toe te passen. Ik geloof dat wanneer je met deze blik door het leven kan gaan, je altijd wel iets prachtigs kunt ontdekken.

Ik hoop dan ook dat het me zal blijven lukken om de wereld zo te zien. Dat ik altijd echt zal blijven kijken, luisteren en voelen. Naar de natuur, maar ook naar mensen om me heen, naar momenten, ervaringen en gebeurtenissen. En dat ik die informatie kan gebruiken als leidraad voor mijn leven.

Liefs,

Rianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: