Bijgeloof?

Afgelopen vrijdag had ik mijn laatste bijeenkomst van de ´Anti-oppression’ training.
Van deze training heb ik veel geleerd onder andere over de geschiedenis rondom kolonisatie. Ook over de kolonisatie rondom gebruiken, rituelen en producten.
– Zo werd bijvoorbeeld tabak als ritueel middel gebruikt door inheemse stammen in Amerika. Denk bijvoorbeeld aan de vredespijp die gerookt werd. Ook zou het de geesten gunstig stemmen en voorspoed bieden bij de oogst. Inmiddels zijn de tabaksbladeren weggehaald van dit ritueel, bewerkt en kennen we het vandaag de dag eerder als genotsmiddel dan als een heilige plant. –

Een van de tips die wij als deelnemers mee kregen was om ons meer te verdiepen in onze eigen cultuur, tradities en gewoontes. Waar komen deze vandaan? Wat deden onze voorouderen? Welke rituelen kennen we in Nederland bijvoorbeeld in contact met de natuur?

Eigenlijk ben ik hier al een tijd naar op zoek. Om meer in contact te staan met het landschap, met de natuur, de bomen, de dieren en daarmee ook met onszelf, met mijzelf. 

Zoals sommige van jullie misschien wel weten begeleid ik ook ceremonies. Vaak pas ik hier rituelen toe die ik leerde in Zuid- of Midden-Amerika of via een van mijn leraren, die het weer leerden van inheemse volkeren. Ook tijdens deze ceremonies wil ik meer ‘oer’ Nederlandse rituelen toepassen zoals kruiden vanuit eigen tuin voor de sauna en het toezingen van mooie wiegeliedjes.

Na een flinke oriëntatie in alle verschillende volken, culturen en tradities die in de voorgaande eeuwen in Nederland leefden kwam ik uit bij de hekserij. Oké, ik ben benieuwd, op de hekserij ligt NOGAL een stigma. Maar wat deden die, voornamelijk vrouwen, nu eigenlijk, behalve kinderen in hun snoephuisje lokken? Ik ging naar verschillende exposities, las boeken en artikelen hierover en tot mijn verbazing deden die vrouwen helemaal niet zulke gekke dingen. De heksen leefden, en leven, vooral samen en met de natuur, met de seizoenen en behandelden de natuur met respect. Ze namen de tijd om zich af te stemmen met hun omgeving, met zichzelf en elkaar.

Sommige rituelen uit de hekserij lijken in eerste instantie misschien raar of kun je afschrijven op bijgeloof. Maar ga eens na; hoeveel bijgeloof OF rituelen hebben we nu nog steeds? Denk aan: het uitblazen van kaarsjes bij een verjaardag plus een wens doen. Of iets ‘afkloppen op hout’ om te hopen dat het niet uitkomt? 

Een oud heksenritueel dat ik erg mooi vind en passen bij de Seizoenswandelingen is:
Bij het betreden van de natuur een offer uitbrengen als blijk van waardering en erkenning. Bijvoorbeeld met tabak, honing of geld (Of iets anders wat vroeger waardevol was). Nu past iets achterlaten in de natuur niet meer bij deze tijd, maar het uiten van waardering en erkenning zeker wel. Zeker omdat we tijdens de Seizoenswandeling zoveel kunnen leren van in de natuur zijn. En als dank aan de natuur halen we juist iets weg uit de natuur; het afval. Dat is ons offer. De natuur maakt ons een stukje mooier en wij zo ook de natuur. 🙂

Mijn zoektocht naar rituelen en tradities gaat verder. Ik ben benieuwd of jij rituelen toepast of kent van bijvoorbeeld je opa en oma. Leuk als je die met ons wilt delen hieronder of via de mail info@seizoenswandeling.com.

Tot slot…. drie keer raden wat of wie we afgelopen wandeling ‘ineens’ tegenkwamen? (Zie foto) Bijgeloof….?

Liefs,

Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: